Care sunt riscurile daca pisica nu bea apa si se deshidrateaza?

La fel ca si in cazul oamenilor, si animalele trebuie sa bea o anumita cantitate optima de apa pentru a se hidrata corespunzator. In cazul pisicilor deshidratarea poate fi o problema majora, mai ales daca tinem cont de faptul ca de multe ori stapanii pisicilor considera ca micile feline nu sunt neaparat interesate in a consuma apa. In continuare vei putea gasi cateva informatii utile despre riscurile care pot sa apara daca pisica nu este hidratata corespunzator si daca apare deshidratarea.

Consumul optim de apa pentru o pisica

Nu exista neaparat un standard in ceea ce priveste consumul de apa considerat optim pentru o pisica, acest lucru fiind influentat de o serie de factori. Dintre factorii care trebuie luati in considerare pentru consumul optim de apa pentru o pisica amintim greutatea corporala, continutul de apa din hrana pisicii, temperatura aerului unde pisica petrece timp si cat de activa este pisica. Se spune ca o pisica bea in medie aproximativ 45 de mililitri pentru fiecare kilogram din greutatea corporala avuta.

Este important ca fiecare stapan de pisica sa stie cum sa asigure necesarul de apa pisicii. Daca pisica iese afara frecvent, probabil ca va consuma apa din diferite surse si foarte rar se va atinge de bolul de apa de acasa. Insa chiar si asa, se recomanda ca stapanul sa umple constant bolul cu apa proaspata, pentru ca pisica sa bea atunci cand simte nevoia. Pielea uscata sau ridata a pisicii sau ochii pisicii care au globul ocular retras in orbita ochiului sunt doua indicii ca pisica nu are un aport suficient de apa.

Deshidratarea si riscurile asupra pisicilor

Deshidratarea presupune reducerea continutului de apa din corp. Cantitatea de apa este foarte importanta pentru orice fiinta vie. Insuficienta cantitatii de apa consumate poate duce la probleme majore pentru fiecare pisica. Principala cauza pentru care pisicile pot suferi de deshidratare o reprezinta lipsa consumului de apa. Insa nu doar consumul de apa insuficient poate fi cauza deshidratarii, ci si alte cauze.

Printre cauzele care duc la deshidratare putem aminti varsaturi sau diaree, arsuri, insuficienta adrenala, leziuni renale severe sau un tratament cu medicamente deshidratante. Indiferent de cauza, deshidratarea poate avea anumite riscuri semnificative la adresa pisicii si a starii de sanatate a acesteia.

Manifestarile sau comportamentele care indica o pisica deshidratata sunt urmatoarele: o stare generala foarte proasta a pisicii, care poate ajunge pana la inconstienta; urinare scazuta sau chiar lipsa urinarii; simptomele de otravire ca urmare a lipsei de eliminare a substantelor urinare din organism; tensiune arteriala foarte scazuta. In cele mai grave situatii se poate ajunge la deficienta severa de apa, care poate conduce la exsicoza si ulterior chiar la riscul de deces al pisicii.

Prevenirea deshidratarii la pisici

Cel mai important este sa prevenim deshidratarea pisicilor, daca avem o mica felina acasa. In acest sens trebuie sa pregatim constant un bol de apa si sa schimbam apa in fiecare zi. In acelasi timp hrana umeda trebuie sa fie parte din regimul alimentar al pisicii. De asemenea, putem investi in fantani de baut cu apa proaspata pentru pisici.

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Înapoi
WhatsApp
Telefon
Email