Care este rolul carbohidratilor in hrana pentru pisici?

Indiferent daca ai ales sa adopti o pisica sau daca ai cumparat o mica felina, este important sa stii ca grija pe care o acorzi pisicii tale trebuie sa fie una constanta. In acest sens este nevoie de o atentie sporita atunci cand vorbim despre hrana pentru pisica. Un rol decisiv in hranirea sanatoasa a pisicii este jucat de carbohidrati. Da, exact ca si in alimentatia oamenilor, carbohidratii sunt foarte importanti in alimentatia pisicilor.

Carbohidratii in hrana pentru pisici

Carbohidratii cuprind amidonuri, zaharuri si fibre alimentare. Avand in vedere compusii care se regasesc in carbohidrati, acestia reprezinta o sursa directa prin care pisicile ingereaza glucoza. Astfel pisicile isi iau energia necesara pentru organism. De asemenea, carbohidratii contribuie la sustinerea anumitor tesuturi cerebrale la pisici sau la sustinerea globulelor rosii din organism.

Organismul pisicilor este inzestrat cu enzime digestive care au capacitatea de a descompune carbohidratii digerabili pentru a fi absorbiti la nivelul intestinului subtire. Totusi este important de spus ca lactoza (sau zaharul din lapte) nu poate fi digerat de majoritatea pisicilor adulte. Prin urmare, pisicile pot suferi de tulburari de tip gastro-intestinal. Tocmai din acest motiv este indicat a se evita consumul de lactate pentru pisicile ajunse la varsta adulta.

In privinta amidonului, acesta este foarte important pentru producerea de hrana uscata pentru pisici. Gelatizarea amidonului este esentiala in cadrul procesului de extrudare si tocmai din acest motiv se regaseste in hrana uscata pentru pisici. Fibrele din carbohidrati sunt de asemenea benefice pentru organismul si sanatatea pisicilor.

Fibrele trec prin procesul de fermentare odata ce ajung la nivelul intestinului gros. Prin prisma faptului ca fibrele aduc un aport caloric foarte redus pentru pisici, fibrele sunt foarte utile mai ales in hrana pisicilor care sunt predispuse la obezitate. Consumul de fibre duce la senzatia de satietate.

Carbohidratii si beneficiile acestora in hrana de pisica

In majoritatea tipurilor de hrana pentru pisici regasim carbohidrati. Cerealele, plantele, legumele si leguminoasele sunt sursa de amidon, in vreme ce fibrele sunt regasite in cereale integrale, in fructe si legume sau in inulina. Consumul de carbohidrati pentru pisici este foarte benefic. Acestia reprezinta o sursa de energie pentru pisici si contribuie la sustinerea unei diete care nu este foarte bogata in grasimi. De asemenea vorbim despre un aport redus de calorii, carbohidratii fiind recomandati in dieta pisicilor predispuse la ingrasare sau care deja au probleme cu greutatea.

Un alt beneficiu al consumului de carbohidrati in dieta pisicilor se refera la diminuarea consumului de proteine de tip animal. Aceste proteine de tip animal reprezinta o sursa limitata in alimentatia animalelor de companie. Inclusiv consumul de fibre alimentare regasite in carbohidrati aduc beneficii in hrana pentru pisici. Fibrele sunt foarte importante pentru sanatatea tranzitului intestinal al pisicilor, dar si pentru senzatia de satietate.

Hrana pentru pisici pe care o gasesti in oferta magazinului nostru contine aportul necesar de carbohidrati, dar si de alti nutrienti esentiali pentru sanatatea pisicii, precum vitamine, acizi grasi si minerale. Alege din oferta magazinului nostru hrana potrivita pentru pisica ta!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *