Cand si de ce isi schimba pisica blana?

Faptul ca pisicile isi schimba blana in anumite perioade are legatura cu un proces natural. Tocmai de aceea fiecare stapan de pisica trebuie sa accepte faptul ca la anumite intervale de timp pisica naparleste. Procesul de naparlire se refera la indepartarea parului mort si inlocuirea cu par nou. In mod natural pisicile isi schimba blana de doua ori pe an, si anume primavara si toamna.

Care este motivul pentru pisicile isi schimba blanita?

Acest proces este menit sa asigure mai multa blana pentru anotimpul rece. Din acest motiv pisicile isi schimba blana toamna, pentru a se pregati de iarna, ulterior schimbandu-si blana primavara, pentru a „renunta” la blana groasa din timpul iernii. Doar ca acest proces natural si care este in stransa legatura cu modul de viata al pisicilor nu se respecta intocmai pentru pisicile care traiesc doar in interiorul casei.

Pisicile care locuiesc doar intr-un apartament sau intr-o casa pot sa naparleasca continuu. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul pisicii nu mai este neaparat depedent de temperaturile si conditiile de viata naturale, fiind influentate de confortul oferit de casa unde locuieste stapanul. Este dovedit de catre cercetatori faptul ca pisica naparleste nu doar prin prisma schimbarilor de temperatura, ci datorita gradului de lumina din mediul in care pisica traieste.

Expunerea la lumina naturala pentru timp indelungat favorizeaza schimbarea parului de catre pisica. Tocmai din acest motiv pisicile care petrec mult timp afara naparlesc foarte mult inainte de inceputul verii, dar si inainte de a incepe iarna. De cealalta parte, pisicile care traiesc mai mult in interior au tendinta de a-si schimba blana mai des, pe intreg parcursul anului, insa procesul nu este la fel de intens.

Procesul de naparlire si caracteristicile acestuia

Blana pisicilor creste in 3 cicluri. Vorbim aici despre cresterea rapida, cresterea lenta si faza de repaus. Pe timpul fazei de repaus parul pisicii se pastreaza la nivelul foliculilor si ulterior se va desprinde de la baza foliculului. Atunci cand pisica isi schimba blana, firele vechi de par sunt impinse catre exterior de firele de par tinere care cresc. Cresterea firelor de par la pisica are in medie cca. 8 mm in fiecare luna.

Naparlirea este un proces natural si poate fi sanatoasa sau in exces. Alimentatia este un element decisiv pentru sanatatea pisicii si pentru o blanita sanatoasa a pisicii.Cantitatea de grasimi este foarte importanta pentru o blana sanatoasa.

Naparlirea in exces poate fi cauzata atat de anumite conditii medicale ale pisicii, cat si de dieta pisicii. Daca se observa o naparlire in exces, atunci este recomandat sa apelezi la un medic veterinar.

Cum reducem procesul de schimbare a blanii la pisici?

Pentru foarte multi stapani de pisici nu este deloc placut sa gaseasca foarte mult par prin casa. Reducerea procesului de naparlire se poate face printr-o dieta sanatoasa si echilibrata. In acelasi timp pisicile care sunt periate regulat vor lasa mai putin par prin casa. In oferta magazinului nostru vei putea gasi hrana pentru pisici, dar si diferite tipuri de perii pentru blana micilor feline.

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Înapoi
WhatsApp
Telefon
Email